manitarakia mou

Monetize your site!

Pinky

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Ενας ξαφνικός πόνος στο στήθος, ειδικά αν είναι δυνατός, συνήθως μας ανησυχεί πολύ. «Είναι καρδιοπάθεια;» είναι συνήθως η πρώτη πανικόβλητη αντίδραση στο σύμπτωμα αυτό. Πιο συχνά, η απάντηση είναι «όχι». Αν και οι καρδιοπάθειες δεν είναι καθόλου σπάνιες -1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί παθαίνουν καρδιοπάθεια κάθε χρόνο- ο αιφνίδιος πόνος στο στήθος είναι εξίσου πιθανό να έχει μια άλλη, πολύ λιγότερο σοβαρή αιτία.
Η περιοχή του στήθους που βρίσκεται ανάμεσα στο λαιμό και τη βάση του θώρακα υπόκειται σε μια

ποικιλία πόνων που ξεκινούν από πολλά, διαφορετικά σημεία. Οι πιο πολλοί οφείλονται σ' ένα προσωρινό, μικρό πρόβλημα, που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη ή το δέρμα, τους μυς και τα πλευρά των τοιχωμάτων του στήθους.
Σποραδικά, ο πόνος παρουσιάζεται εξαιτίας μιας σοβαρής πάθησης της καρδιάς ή των πνευμόνων. Αν η αιτία δεν είναι άμεσα φανερή, πρέπει ν' αποταθείτε στο γιατρό σας για συμβουλή.
ΜΙΚΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΩΝ ΣΤΟ ΣΤHΘΟΣ
Αν σας έχει πιαστεί κάποιος μυς -πιθανόν σαν αποτέλεσμα υπερβολικής άσκησης ή αν έχετε δυνατό βήχα, μπορεί να νιώσετε ξαφνικούς, οξείς πόνους που χειροτερεύουν με την κίνηση. Μια διαταραχή στην πλάτη μπορεί σποραδικά να προκαλέσει έναν οξύ πόνο στο στήθος εκτός από την πλάτη, γιατί μερικά από τα νεύρα που βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη πηγαίνουν γύρω από το σώμα, στο μπροστινό μέρος του στήθους. Φλεγμονή των μυών μεταξύ των πλευρών σας μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ πόνο στη μια πλευρά του στήθους. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως το αποτέλεσμα ίωσης και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, πυρετός ή βήχας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια άλλη ίωση, ο έρπης ζωστήρας, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σ' ένα νεύρο στο στήθος, πόνο σαν κάψιμο στο δέρμα και εξάνθημα με φουσκάλες γύρω από το νεύρο. Αν ο πόνος είναι δυνατός και επίμονος, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πλευρό που έχει σπάσει. Άλλη πιθανή αιτία είναι το σύνδρομο του ΤίεΙζε, ο χόνδρος που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο φλεγμαίνεται. Καί μ' ένα σπασμένο πλευρό καί με το σύνδρομο του ΤίεΙζε, θα ψηλαφείτε μια μαλακιά περιοχή, πάνω από το σημείο του κατάγματος ή της φλεγμονής. Αν κάποιος μυς σας έχει καταπονηθεί, προσπαθήστε ν' αποφύγετε κάθε κίνηση που προκαλεί περισσότερο πόνο. Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ακεταμινοφέν, για ν' ανακουφιστείτε από τον πόνο. Ένα σπασμένο πλευρό συνήθως κολλάει μόνο του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιδέσμους στήθους για να βάλετε σε νάρθηκα τα πλευρά σας και ν' ανακουφιστείτε από τους πόνους, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι εμποδίζουν την πλήρη αναπνοή.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Σοβαρές αιτίες πόνων στο στήθος είναι διαταραχές των πνευμόνων και της καρδιάς. Πόνος στο στήθος, από το μέρος της καρδιάς, μπορεί να είναι ένδειξη μιας κατάστασης που απειλεί τη ζωή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μπορείτε ν' αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής και να τα ξεχωρίζετε από τα λιγότερο σοβαρά είδη πόνων του στήθους (βλέπε ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ στη σελίδα 198).
ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ;
Καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα φράσσεται. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι ο καρδιακός μυς έχει πάθει βλάβη. Όποιος υποφέρει από δυνατό πόνο στο στήθος, χωρίς προφανή αιτία, πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, ακόμα και αν ο πόνος φαίνεται ότι περνάει, ή να μεταφερθεί αμέσως σε θάλαμο επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου.
Μπορεί να νιώσετε:
Έναν αμβλύ, συντριπτικό πόνο, σαν να πιέζει τα στήθος σας ένα μόνιμο βάρος. Ο πόνος μπορεί ν' απλωθεί στο λαιμό, στο σαγόνι και κατά μήκος των χεριών (βλέπε δεξιά σελίδα).
Ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς ή όχι. Μεγάλο τρόμο και μια ισχυρή αίσθηση ότι ο θάνατος είναι κοντά.
Αν έχετε πόνο στο στήθος που φαίνεται να προέρχεται από το στέρνο, το σαγόνι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή το επάνω μέρος της κοιλιάς- ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν πρόκειται για καρδιοπάθεια, η θεραπεία για τη σωτηρία της ζωής πρέπει ν' αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Είναι επικίνδυνοι οι πόνοι αυτοί;
Δεν απειλούν τη ζωή όλοι οι πόνοι στην καρδιά. Μερικές φορές, πόνοι παρόμοιοι μ' εκείνους της καρδιοπάθειας παρουσιάζονται, όταν καταβάλλεται προσπάθεια κι ανακουφίζονται αμέσως με την ανάπαυση. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος είναι γνωστός σαν στηθάγχη. Ο πόνος προκαλείται επειδή ο μυς της καρδιάς δε δέχεται αρκετό αίμα μάλλον, παρά από την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας του με αίμα, που χαρακτηρίζει μια καρδιακή προσβολή. Μια άλλη επώδυνη διαταραχή, που μπορεί να εκληφθεί σαν καρδιακή προσβολή, είναι η περικαρδίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του περικαρδίου, της υγρής μεμβράνης που καλύπτει την καρδιά και της επιτρέπει να χτυπάει σχεδόν χωρίς τριβή. Όμως, ο πόνος της περικαρδίτιδας διαφέρει από εκείνον της καρδιακής προσβολής και συνήθως φεύγει, αν σκύψουμε προς τα εμπρός.

Ο πόνος από τους πνεύμονες
Αν ξαφνικά νιώσετε να σας πιάνεται η αναπνοή με παράλληλη κρίση δυνατού πόνου στο στήθος, που χειροτερεύει όταν εισπνέετε, η αιτία μπορεί να είναι η κατάρρευση ενός πνεύμονα. Ένας πνεύμονας μπορεί να καταρρεύσει μετά από πληγή στο στήθος ή από αδυναμία του πνευμονικού ιστού. Μια άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι ένας θρόμβος αίματος σε μια από τις πνευμονικές αρτηρίες. Ένας οξύς πόνος, που μερικές φορές πηγαίνει προς την άκρη του ενός ώμου, μπορεί να προκαλείται από πλευρίτιδα, μια φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει τους πνεύμονες, Ο πόνος είναι χειρότερος όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή και συνήθως υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως ένας υγρός βήχας και κίτρινο φλέγμα. Η πλευρίτιδα προκαλείται συνήθως από βαριά λοίμωξη του στήθους, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή, ειδικά στους ηλικιωμένους. Μια σπάνια αιτία επίμονου πόνου στο στήθος είναι ένας όγκος στον πνεύμονα, που πιέζει ένα πλευρό ή διατείνει την επένδυση του πνεύμονα. Όμως ο πόνος από όγκο του πνεύμονα συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, απώλεια βάρους και αιμόπτυση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν θα δείτε το γιατρό σας για οποιονδήποτε ύποπτο πόνο του στήθους, θα πρέπει να τον ενημερώσετε αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα ή δυσκολία αναπνοής. Ο γιατρός θ' ακροαστεί την καρδιά και τους πνεύμονες σας και θα σας μετρήσει το σφυγμό και την πίεση. Μπορεί επίσης να συστήσει ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Πώς θεραπεύονται:
Η θεραπεία των πόνων αυτών εξαρτάται από τη διάγνωση. Αν η στεφανιαία νόσος είναι υπεύθυνη για τη στηθάγχη σας ή την καρδιακή προσβολή, μπορεί να σας δοθούν φάρμακα που θα βελυώσουν τη ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ. Σε βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί διεύρυνση των αγγείων ή εγχείρηση by-pass για τη θεραπεία μιας στεφανιαίας αρτηρίας που έχει στενέψει ή φράξει. Ένας πνεύμονας που έχει καταρρεύσει, συχνά αποκαθίσταται μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά, αν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να σας βάλουν σωλήνα για να τον φουσκώσουν πάλι. Αν έχετε πλευρίτιδα που  προκλήθηκε  από πνευμονική λοίμωξη, ο γιατρός θα σας ορίσει αντιβιοτικά και ανπφλεγμονώδη φάρμακα. Ο καρκίνος των πνευμόνων αντιμετωπίζεται με χειρουργική  επέμβαση, ραδιοθεραπεία   ή χημειοθεραπεία.


Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011


Δε θέλω να μ' αγαπήσεις


Στίχοι: Γιώργος Θεοφάνους
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Πρώτη εκτέλεση: Αντώνης Ρέμος


Δε θέλω να μ' αγαπήσεις δε σ'το ζητώ
μονάχα να μου χαρίσεις το βράδυ αυτό.
Δε θέλω να μ' ερωτευτείς και τίποτα να νοιώσεις
γιατί θα με πληγώσεις και συ θα πληγωθείς.

Κάνε μου απόψε συντροφιά

και μη ρωτάς που πάμε
ένας ξένος θά 'μαι το πρωί
αφού η καρδιά μου δεν αντέχει
πιο πολλά να υποσχεθεί.

Κάνε μου απόψε συντροφιά

και ξέχνα τ' όνομά μου
σβήσε το άρωμά μου απ' το κορμί
και ό,τι εμένανε θυμίζει
θα χαθεί με την αυγή.

Δε θέλω να μ' αγαπήσεις και να μπλεχτείς

και όρκους για να με πείσεις να μη μου πεις.
Δε θέλω να μ' ερωτευτείς και τίποτα να νοιώσεις
Γιατί θα με προδώσεις και συ θα προδοθείς.

Κάνε μου απόψε συντροφιά

και μη ρωτάς που πάμε
ένας ξένος θά 'μαι το πρωί
αφού η καρδιά μου δεν αντέχει
πιο πολλά να υποσχεθεί.

Κάνε μου απόψε συντροφιά

και ξέχνα τ' όνομά μου
σβήσε το άρωμά μου απ' το κορμί
και ό,τι εμένανε θυμίζει
θα χαθεί με την αυγή.

Δε θέλω να μ' αγαπήσεις.
postheadericon Ρόδι: Οι ευεργετικές ιδιότητές του!


Το ρόδι, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Από την αρχαιότητα, το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και αντιμέτωπηση των ασθενειών. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται
άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα!!
Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς, τα ρόδια απολάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης είναι πολλά. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις.

Χρόνια κλινικών ερευνών, έδειξαν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε ρόδι και πιο συγκεκριμένα τον χυμό του. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό ροδιού, και ιδιαίτερα ανθοκυανινων, τανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από την δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ' επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε πιλοτική έρευνα, η οποία εξέτασε 19 ηλικιωμένα άτομα, στους οποίους είχε διεγνώσθη αθηροσκλήρωση, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν χυμό ροδιού σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν, είχαν βελτίωση έως και 30% στο μέγεθος της αθηρωματικής τους πλάκας στην καρωτίδα

Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού. Τα αποτελέσματα αυτά, έχουν φανεί σε κλινική έρευνα που σύμφωνα με την οποία οι πολυφαινόλες του ροδιού είχαν ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την στιγμή που οι οξειδωμένες LDL συντελούν στην δημιουργία αθηρωμάτωσης αρτηριών.

Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο. Το κάλιο είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο του ενδοκυττάριου χώρου. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα ενώ επηρεάζει και την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καρδιακό επεισόδιο. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Το ρόδι είναι ένα εύγεστο φρούτο που αποτελεί χωρίς άλλο μια πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών που μπορεί να μας εξασφαλίσει πρόληψη για πολλές παθήσεις.


Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις


Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις, επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία
κι ενώ μεν απ’ τα πέρατα με ακούς,
η φωνή μου εμένα δεν σε φτάνει.
Μου φαίνεται ακόμα ότι τα μάτια μου σε σκεπάζουν πετώντας
κι ότι ένα φιλί, μου φαίνεται,
στα χείλη σου τη σφαγίδα του βάνει.

Κι όπως τα πράγματα όλα ποτισμένα είναι από την ψυχή μου,
έτσι αναδύεσαι κι εσύ μέσ’ απ’ τα πράγματα,
ποτισμένη απ’ τη δική μου ψυχή.
Του ονείρου πεταλούδα, της ψυχής μου εσύ της μοιάζεις έτσι,
σαν όπως μοιάζεις και στη λέξη μελαγχολία, καθώς ηχεί.

Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις, επειδή στέκεις εκεί σαν ξενητειά.
Κι άμα κλαις μου αρέσεις,
απ’ την κούνια σου πεταλούδα μικρή μου εσύ.
Κι ενώ μεν απ’ τα πέρατα με ακούς,
η φωνή μου εμένα δεν μπορεί να σ’ αγγίξει:
Άσε με τώρα να βυθιστώ κι εγώ σωπαίνοντας
μες τη δική σου σιωπή.

Άσε με τώρα να σου μιλήσω κι εγώ με τη σιωπή
τη δικιά σου
που είναι απέρριτη σα δαχτυλίδι αρραβώνων
και που λάμπει σαν αστραπή.
Είσαι όμοια με την νύχτα, αγάπη μου,
η νύχτα που κατηφορίζει έναστρη.
Απόμακρη και τοσηδά και απ’ τα αστέρια φτιαγμένη
είναι η δικιά σου σιωπή.

Μ’ αρέσεις άμα σωπαίνεις, επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία.
Μακρινή κι απαρηγόρητη, σα να σε σκέπασε χώμα.
Μια λέξη μόνο αν πεις, ένα χαμόγελο – μου αρκεί
για να πανηγυρίσω που είσαι εδώ κοντά μου ακόμα.

***

Πάμπλο Νερούδα – Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα και Ένα Τραγούδι Χωρίς Καμμιάν Ελπίδα (2005)
Ριζότο με mascarpone και ροζ πιπέριΠεριγραφή

Είμαι ο ggr και μόλις τελείωσα. Και έχω στον ουρανίσκο μου μία απίστευτη γεύση, ένα άρωμα απροσδιόριστο, μία υποψία καυτερού. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτή μου την ικανοποίηση θέλω να σας την μεταφέρω.
Άλλωστε, έτσι δεν λένε; Η μισή ικανοποίηση στον άνδρα από ένα... κατόρθωμά του, βρίσκεται στο να το διηγείται
Ριζότο με mascarpone και ροζ πιπέρι


Συστατικά

  • ζωμός λαχανικών, περίπου 1 λίτρο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ τυρί Mascarpone (μία συσκευασία)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (αγνό παρθένο πάντα)
  • 100 γρ. τυρί Parmigiano Reggiano, τριμμένο
  • 2 κουταλιές ροζ πιπέρι (της σούπας για τους... μυημένους, του γλυκού για τους άλλους)
  • 350 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή carnaroli)
  • αλάτι όσο θέλετε (προσοχή, έχει και τυρί parmigiano μέσα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ποτήρια του κρασιού λευκό και ξηρό κρασί

Διαβάστε περισότερο:  http://www.sintagespareas.gr/

 

 

 

Ονειρα Γλυκά...

Comptine d'un autre été...L'après midi...
A nursery rhyme from another summer...The afternoon...

Αυτή η μελωδία..Αυτό το παιδικό τραγούδι...
Με φέρνει πιο κοντά σου...
Και η νύχτα μου γεμίζει γλύκα..
Ονειρα γλυκά όπου και αν βρίσκεσαι....
Αγάπη μου...
Σε φιλώ..
Τα χείλη μου στα χείλη σου...