manitarakia mou

Monetize your site!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ




Ενας ξαφνικός πόνος στο στήθος, ειδικά αν είναι δυνατός, συνήθως μας ανησυχεί πολύ. «Είναι καρδιοπάθεια;» είναι συνήθως η πρώτη πανικόβλητη αντίδραση στο σύμπτωμα αυτό. Πιο συχνά, η απάντηση είναι «όχι». Αν και οι καρδιοπάθειες δεν είναι καθόλου σπάνιες -1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί παθαίνουν καρδιοπάθεια κάθε χρόνο- ο αιφνίδιος πόνος στο στήθος είναι εξίσου πιθανό να έχει μια άλλη, πολύ λιγότερο σοβαρή αιτία.
Η περιοχή του στήθους που βρίσκεται ανάμεσα στο λαιμό και τη βάση του θώρακα υπόκειται σε μια

ποικιλία πόνων που ξεκινούν από πολλά, διαφορετικά σημεία. Οι πιο πολλοί οφείλονται σ' ένα προσωρινό, μικρό πρόβλημα, που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη ή το δέρμα, τους μυς και τα πλευρά των τοιχωμάτων του στήθους.
Σποραδικά, ο πόνος παρουσιάζεται εξαιτίας μιας σοβαρής πάθησης της καρδιάς ή των πνευμόνων. Αν η αιτία δεν είναι άμεσα φανερή, πρέπει ν' αποταθείτε στο γιατρό σας για συμβουλή.
ΜΙΚΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΩΝ ΣΤΟ ΣΤHΘΟΣ
Αν σας έχει πιαστεί κάποιος μυς -πιθανόν σαν αποτέλεσμα υπερβολικής άσκησης ή αν έχετε δυνατό βήχα, μπορεί να νιώσετε ξαφνικούς, οξείς πόνους που χειροτερεύουν με την κίνηση. Μια διαταραχή στην πλάτη μπορεί σποραδικά να προκαλέσει έναν οξύ πόνο στο στήθος εκτός από την πλάτη, γιατί μερικά από τα νεύρα που βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη πηγαίνουν γύρω από το σώμα, στο μπροστινό μέρος του στήθους. Φλεγμονή των μυών μεταξύ των πλευρών σας μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ πόνο στη μια πλευρά του στήθους. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως το αποτέλεσμα ίωσης και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, πυρετός ή βήχας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια άλλη ίωση, ο έρπης ζωστήρας, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σ' ένα νεύρο στο στήθος, πόνο σαν κάψιμο στο δέρμα και εξάνθημα με φουσκάλες γύρω από το νεύρο. Αν ο πόνος είναι δυνατός και επίμονος, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πλευρό που έχει σπάσει. Άλλη πιθανή αιτία είναι το σύνδρομο του ΤίεΙζε, ο χόνδρος που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο φλεγμαίνεται. Καί μ' ένα σπασμένο πλευρό καί με το σύνδρομο του ΤίεΙζε, θα ψηλαφείτε μια μαλακιά περιοχή, πάνω από το σημείο του κατάγματος ή της φλεγμονής. Αν κάποιος μυς σας έχει καταπονηθεί, προσπαθήστε ν' αποφύγετε κάθε κίνηση που προκαλεί περισσότερο πόνο. Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ακεταμινοφέν, για ν' ανακουφιστείτε από τον πόνο. Ένα σπασμένο πλευρό συνήθως κολλάει μόνο του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιδέσμους στήθους για να βάλετε σε νάρθηκα τα πλευρά σας και ν' ανακουφιστείτε από τους πόνους, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι εμποδίζουν την πλήρη αναπνοή.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Σοβαρές αιτίες πόνων στο στήθος είναι διαταραχές των πνευμόνων και της καρδιάς. Πόνος στο στήθος, από το μέρος της καρδιάς, μπορεί να είναι ένδειξη μιας κατάστασης που απειλεί τη ζωή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μπορείτε ν' αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής και να τα ξεχωρίζετε από τα λιγότερο σοβαρά είδη πόνων του στήθους (βλέπε ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ στη σελίδα 198).
ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ;
Καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα φράσσεται. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι ο καρδιακός μυς έχει πάθει βλάβη. Όποιος υποφέρει από δυνατό πόνο στο στήθος, χωρίς προφανή αιτία, πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, ακόμα και αν ο πόνος φαίνεται ότι περνάει, ή να μεταφερθεί αμέσως σε θάλαμο επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου.
Μπορεί να νιώσετε:
Έναν αμβλύ, συντριπτικό πόνο, σαν να πιέζει τα στήθος σας ένα μόνιμο βάρος. Ο πόνος μπορεί ν' απλωθεί στο λαιμό, στο σαγόνι και κατά μήκος των χεριών (βλέπε δεξιά σελίδα).
Ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς ή όχι. Μεγάλο τρόμο και μια ισχυρή αίσθηση ότι ο θάνατος είναι κοντά.
Αν έχετε πόνο στο στήθος που φαίνεται να προέρχεται από το στέρνο, το σαγόνι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή το επάνω μέρος της κοιλιάς- ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν πρόκειται για καρδιοπάθεια, η θεραπεία για τη σωτηρία της ζωής πρέπει ν' αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Είναι επικίνδυνοι οι πόνοι αυτοί;
Δεν απειλούν τη ζωή όλοι οι πόνοι στην καρδιά. Μερικές φορές, πόνοι παρόμοιοι μ' εκείνους της καρδιοπάθειας παρουσιάζονται, όταν καταβάλλεται προσπάθεια κι ανακουφίζονται αμέσως με την ανάπαυση. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος είναι γνωστός σαν στηθάγχη. Ο πόνος προκαλείται επειδή ο μυς της καρδιάς δε δέχεται αρκετό αίμα μάλλον, παρά από την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας του με αίμα, που χαρακτηρίζει μια καρδιακή προσβολή. Μια άλλη επώδυνη διαταραχή, που μπορεί να εκληφθεί σαν καρδιακή προσβολή, είναι η περικαρδίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του περικαρδίου, της υγρής μεμβράνης που καλύπτει την καρδιά και της επιτρέπει να χτυπάει σχεδόν χωρίς τριβή. Όμως, ο πόνος της περικαρδίτιδας διαφέρει από εκείνον της καρδιακής προσβολής και συνήθως φεύγει, αν σκύψουμε προς τα εμπρός.

Ο πόνος από τους πνεύμονες
Αν ξαφνικά νιώσετε να σας πιάνεται η αναπνοή με παράλληλη κρίση δυνατού πόνου στο στήθος, που χειροτερεύει όταν εισπνέετε, η αιτία μπορεί να είναι η κατάρρευση ενός πνεύμονα. Ένας πνεύμονας μπορεί να καταρρεύσει μετά από πληγή στο στήθος ή από αδυναμία του πνευμονικού ιστού. Μια άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι ένας θρόμβος αίματος σε μια από τις πνευμονικές αρτηρίες. Ένας οξύς πόνος, που μερικές φορές πηγαίνει προς την άκρη του ενός ώμου, μπορεί να προκαλείται από πλευρίτιδα, μια φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει τους πνεύμονες, Ο πόνος είναι χειρότερος όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή και συνήθως υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως ένας υγρός βήχας και κίτρινο φλέγμα. Η πλευρίτιδα προκαλείται συνήθως από βαριά λοίμωξη του στήθους, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή, ειδικά στους ηλικιωμένους. Μια σπάνια αιτία επίμονου πόνου στο στήθος είναι ένας όγκος στον πνεύμονα, που πιέζει ένα πλευρό ή διατείνει την επένδυση του πνεύμονα. Όμως ο πόνος από όγκο του πνεύμονα συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, απώλεια βάρους και αιμόπτυση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν θα δείτε το γιατρό σας για οποιονδήποτε ύποπτο πόνο του στήθους, θα πρέπει να τον ενημερώσετε αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα ή δυσκολία αναπνοής. Ο γιατρός θ' ακροαστεί την καρδιά και τους πνεύμονες σας και θα σας μετρήσει το σφυγμό και την πίεση. Μπορεί επίσης να συστήσει ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Πώς θεραπεύονται:
Η θεραπεία των πόνων αυτών εξαρτάται από τη διάγνωση. Αν η στεφανιαία νόσος είναι υπεύθυνη για τη στηθάγχη σας ή την καρδιακή προσβολή, μπορεί να σας δοθούν φάρμακα που θα βελυώσουν τη ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ. Σε βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί διεύρυνση των αγγείων ή εγχείρηση by-pass για τη θεραπεία μιας στεφανιαίας αρτηρίας που έχει στενέψει ή φράξει. Ένας πνεύμονας που έχει καταρρεύσει, συχνά αποκαθίσταται μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά, αν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να σας βάλουν σωλήνα για να τον φουσκώσουν πάλι. Αν έχετε πλευρίτιδα που  προκλήθηκε  από πνευμονική λοίμωξη, ο γιατρός θα σας ορίσει αντιβιοτικά και ανπφλεγμονώδη φάρμακα. Ο καρκίνος των πνευμόνων αντιμετωπίζεται με χειρουργική  επέμβαση, ραδιοθεραπεία   ή χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου