manitarakia mou

Monetize your site!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Θανάσιμος Επισκέπτης (Untraceable) (2008)


Ένα αστυνομικό Θρίλερ στο μοτίβο των θρίλερ που καθόρισε η εξαιρετική ταινία Seven, με έναν serial killer που διαπράττει τελετουργικούς ή καλλιτεχνικούς φόνους και συγχρόνως πλησιάζει σταδιακά και απειλητικά στην προσωπική ζωή τον διώκτη του αστυνομικό συγχέοντας και συχνά αντιστρέφοντας τους ρόλους διώκτη και διωκόμενου.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την ταινία είναι το ότι οι τελετουργικοί φόνοι χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες του Διαδίκτυου και τις συχνά ανθρωποφαγικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται σε αυτές, μια και ο άλλος απέναντι είναι μια εικονική προσωπικότητα, ένα απρόσωπο και άγνωστο στίγμα που μας απενοχοποιεί από το να του κάνουμε οποιοδήποτε κακό μπορούμε εκείνη τη στιγμή. Ετσι, αν κάποιος μας δηλώνει στο νετ ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει, θα δούμε και σχόλια που θα τον ενθαρρύνουν ή αν κάποιος δείχνει κάποια ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, οι προσωπικές επιθέσεις και γελοιοποιήσεις εναντίον του (cyberbullying) θα κάνουν το γύρο του κόσμου, με αναπαραγωγές των φωτογραφιών του, κλπ, κλπ που δεν αποκλείεται να τον οδηγήσουν και στην αυτοκτονία από αυτόν τον ασύλληπτης έκτασης διασυρμό. Όπως επισημαίνει ο Slavoj Zizek, στο διαδίκτυο δεν δείχνουμε μόνο ένα πλαστό εικονικό εαυτό, αλλά συγχρόνως και μια πραγματική σκοτεινή πτυχή του εαυτού μας, την οποία επιμελώς κρύβουμε/καταπιέζουμε στην πραγματική μας ζωή.

Στην ταινία λοιπόν, ο μανιακός δολοφόνος, τοποθετεί το θύμα του σε μια θανάσιμη και φρικτή παγίδα σε σύνδεση με το διαδίκτυο και την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι θα παρακολουθήσουν ον λάιν τον μαρτυρικό θάνατο κάποιου και ο θάνατος αυτού γίνεται πιο μαρτυρικός και φρικιαστικός όσο πιο πολύ αυξάνεται η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Οποιος δηλαδή κάνει εστω από περιέργεια κλικ στο λινκ, έστω και αν φύγει μετά αμέσως αηδιασμένος, επιδεινώνει την κατάσταση και την αγωνία του θύματος, φέρνοντάς το πιο κοντά στον θάνατο. Πόσοι άραγε θα αντιστέκονταν έστω στο κλικ;

Το όλο κόνσεπτ της ταινίας είναι λοιπόν άκρως ενδιαφέρον και επικαιρο στη σημερινή κοινωνία του Big Brother και των νέων μορφών τύπου ρωμαϊκών αρρένων αιμοβόρων θεαμάτων και η ταινία πολύ καλή με αγωνία και σασπένς, έστω μέσα στα γνωστά κλισέ των σχετικών θρίλερ, όμως έχει ένα σοβαρό μείον: Είναι μια φτηνή προπαγανδιστική ταινία του FBI και των τάσεων για άσκηση ελέγχου στο διαδίκτυο. Θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλης διάρκειας διδακτική προπαγανδιστική διαφήμισή του, όπου τσουβαλιάζει ενοχοποιώντας όλους τους νεωτερισμούς που θεωρούνται παράνομη δράση (download, κλπ) μέσα από ένα τρομολάγνο σενάριο που αποσκοπεί στην ευκολότερη επίτευξη συναίνεσης για ολοκληρωτικό έλεγχο του διαδικτύου. Όπως ακριβώς τσουβαλιάζουν μερικές ταινίες κατά των ναρκωτικών την ελεύθερη σεξουαλικότητα και τα στέκια της νεολαίας με τα ναρκωτικά, την σεξουαλική κακοποίηση, κλπ ενοχοποιώντας έτσι ολόκληρους τρόπους ζωής.

Διαβάστε περισσότερα στο wikipedia

Δείτε trailer στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου